Skip Ribbon Commands
Skip to main content
.: Web Portal :.

Blog

Jan 28
Механичка контрола акватичних биљака - Сецкање водене вегетације

Сецкање се користи широм света за управљање коровима. Примењује се у језерима, рекама и водним путевима. Машинерија која се користи за сецкање је приступачнија од друге опреме која се користи за сличне намене. Ово је можда најбољи метод за контролу биљака у плитким водама. Користи се у дубљим водама него жетва, док се мањи секачи могу користити на местима где комбајни не могу. Опрема је у стању да циљано уклања мање популације. Сецкање се мора обављати неколико пута у току вегетацијске сезоне. ​Рад на машинама за сецкање захтева мање воде и мало маневарског простора у односу на механичке комбајне. Разлика између жетве и сецкања је у томе што комбајни уклањају исечени биљни материјал из воденог басена, али зато резачи могу да раде брже у односу на комбајне. После сецкања да би се спречило ширење инвазивних биљака неопходно је извршити сакупљање. То се може обавити специјално дизајнираним мрежама. У ограниченим околностима исечене биљке могу остати у води да се распадају, мада то значајно смањује контролу. Ово је прик​ладно само за врсте које се не шире фрагментацијомили или у великим најездама када се захтева брза реакција.

Секач.jpg

Механички резач.jpg

Извори:

  1. http://glmris.anl.gov/documents/docs/anscontrol/MechanicalControlMethods.pdf
  2. Cooke D.C. Welch E.B., Peterson S.A., Nichols S.A. (2005): Restoration and management of lakes and reservoirs. Taylor & Francis Group.
  3. Greenfield K.B., Nicole D., Hunt J., Wittmann M., Siemering G. (2004): Aquatic Pesticide Monitoring Program, Review of Alternative Aquatic Pest Control Methods For California Waters, San Francisco Estuary Institute 7770 Pardee Lane, 2nd Floor. Oakland 

 

Comments

There are no comments for this post.

 ‭(Hidden)‬ Blog Tools